Roll-up teknikken

Metoden

Teknikken er en kombination af ovnformet glas (koldglasteknikken) og glaspustning. Typisk laver man først et fuset fladt design med det mønster, farver, udtryk mm, som man ønsker. Dette design rulles op (deraf navnet) på glaspusterens pibe og formes efterfølgende til den ønskede facon.

Metoden er ikke så forskellig fra glaspusterens egen. Glaspusteren har bare mere glas på piben, og så er det oftest stringers, der rulles op.

Nedenfor er teknikken overordnet beskrevet gennem fotos af et konkret gennemgående eksempel, hvor der skal laves en høj vase. Der er en kort forklaring til hvert foto.

Sidst i afsnittet suppleres med enkelte generelle betragtninger. 

Eksempel i billeder

 
40 billeder der viser processen:

Samling af designet

Typisk vil man kunne se hvor glasset er blevet samlet – tænk på det når design vælges.

Samlingen vil også kunne føles, med mindre der er glasoverfang på.

Grunden til at man ikke ser samlinger på glaspusterens egne værker skyldes, at han ikke har en hel glasplade, der skal rulles op. Han har derimod glas på piben i designets højde og ruller typisk farvepulver og glasstringers op.

Det havde selvfølgelig været kønnere uden samlingen, men jeg synes ikke det er nogen katastrofe, hvis det er muligt at stille vasen fx i et hjørne, så samlingen ikke ses. Vi lever jo også med synlige samlinger i mange andre sammenhænge, fx lampeskærme, de fleste støbninger, tøj mm.

Glasoverfang

Et glasoverfang giver mere dybde og en glattere overflade.

Det færdige design bliver typisk større end glaspladen man starter med, da det jo pustes større. Det betyder at farven bliver lidt lysere og eventuelle mønstre bliver mindre skarpe i kanten. Dette endnu mere hvis man anvender glasoverfang.

Design

Designet kan snurres i spiral – det gør glaspusteren når han ruller glasset på metalpladen ved at tviste drejningen lidt.

Et design med lodrette eller vandrette streger bliver nemt skævt, da det er svært for glaspusteren at undgå at tviste glasset lidt. Desuden kan mønsteret også hurtigt blive vredet skævt i formningen af glasset.

Et symmetrisk design eller et design med samme afstand mellem elementerne kan blive usymmetrisk, da det kan være svært at samle enderne i roll-up-processen uden at det ændrer lidt på størrelsesforholdet.

Det er ikke altid at bunden bliver konkav eller plan og så må man slibe bunden på fx en plansliber.

Bullseye

Glaspustere arbejder typisk med glas med udvidelseskoefficient på 96 – hvilket betyder at man kan aflevere sit design i fx System 96 glas.

Hvis der ikke skal glasoverfang på kan man godt anvende Bullseye glas i stedet. Her skal man så også aflevere proppen i Bullseye. Diameteren skal være længden på designet divideret med Pi. Alternativt kan glasset klemmes sammen – men så går der jo glas tabt og designet bliver mindre.

  
... harmoni med et strejf af vildskab ...
 
Besøg mig

Micko
v/Michael Kofod
Søgårdsvej 8,
Gelstrup
4500 Nykøbing Sj
 

 

Kort Micko

Jeg udstiller i Galleri 3G.
Bemærk at ikke alle GPS kan finde mig!
 
Åbent 1. maj - 15. september
Torsdag til søndag
Helligdage
10 - 17
10 - 17
Desuden åbent efter aftale. Jeg bor på adressen, så det er ikke noget problem.
 
Få nyheder
 
Mød Michael Kofod på facebook På facebook kan du se min nyeste glaskunst.
 
Michael Kofod | CVR: 41 93 80 80 | Søgårdsvej 8, Gelstrup, 4500 Nykøbing Sj - Danmark | Tlf.: +45 21 78 33 72 | mail@micko.dk