Nye indlæg

Glas som kunst

26-11-2012 19:31

Det er nok omkring 5.000 år siden man begyndte at lave glas. Man mener det første glas er produceret i mellemøsten, formentlig i Ægypten. Der går flere historier om hvordan glas blev opdaget, men det skete formentlig ved en tilfældighed. Nogen mener at meget varme bål i sandet hav fået noget sand til at smelte til glas. Andre mener, at det kan være sket ved, at de sten keramikovne var bygget op af - og som indeholdt meget sand - begyndte at smelte i keramikfremstillingen.

Moderne glas er såkaldt float-glas, der laves ved, at smeltet sand bliver trukket henover et flydende tinbad. Dermed får man et utroligt lige og ensartede glas i tykkelsen.

Anvendelse af glas i kunst går ca. 4.000 år tilbage i tiden. Dengang anvendte man koldglas-teknikken, som jeg har beskrevet på hjemmesiden. Både i Ægypten og Rom anvendte man glas på denne måde.

Glaspustning er en teknik der er ca 2.000 år gammel og blev opfundet i Fønikien (Libanon). Glaspustning er stadig en teknik der anvendes den dag i dag og på samme måde som for 2.000 år siden.

Koldglasteknikken har ikke været anvendt i flere årtusinder, men blev ”genopfundet” i slutningen af 1950’erne. Teknikken er stadig i blomstring, og man ser mere og mere avancerede former for glaskunst fremstillet efter denne metode.

En vandrehistorie siger, at glas er væske – godt nok en meget tyktflydende væske. Beviset ses af, at en gammel vinduesrude er tykkest forneden, fordi glasset er sunket. Sandheden er dog, at vinduesruder i gamle dage blev lavet af mundblæst glas som blev klippet op og rettet ud, og derfor blev det fuldt af skævheder. Og håndværkstraditionen sagde, at man skulle vende den tykke ende nedad på glasset, når man satte det i rammen, fordi det så holdt bedst.


Kategori: Glas som kunst

Kommentarer

  1 

  Skriv en kommentar

    
  ... harmoni med et strejf af vildskab ...
   
  Besøg mig

  Micko
  v/Michael Kofod
  Søgårdsvej 8,
  Gelstrup
  4500 Nykøbing Sj
   

   

  Kort Micko

  Jeg udstiller i Galleri 3G.
  Bemærk at ikke alle GPS kan finde mig!
   
  Åbent 1. maj - 15. september
  Torsdag til søndag
  Helligdage
  10 - 17
  10 - 17
  Desuden åbent efter aftale. Jeg bor på adressen, så det er ikke noget problem.
   
  Få nyheder
   
  Mød Michael Kofod på facebook På facebook kan du se min nyeste glaskunst.
   
  Michael Kofod | CVR: 41 93 80 80 | Søgårdsvej 8, Gelstrup, 4500 Nykøbing Sj - Danmark | Tlf.: +45 21 78 33 72 | mail@micko.dk