Nye indlæg

Er glas en tyktflydende væske?

27-05-2016 10:52

Spørgsmålet dukker ofte op i forbindelse med at folk skifter ruder i gamle sprossevinduer og opdager, at glasset er tykkest for neden.

Er det så et udtryk for, at glasset er en tyktflydende væske, og derfor - efter måske 50 år i vinduet - er blevet tykkere i bunden?

Glas er en underlig størrelse. Normalt er et stof enten fast, flydende eller en luftart (eller plasma, for også at nævne den fjerde form).

Glas fremstilles normalt af sand, soda og kalk. Disse ingredienser smeltes sammen ved ca. 1.500 grader og bliver til glas. Når den flydende glasmasse langsomt afkøles, størkner den, og i modsætning til de fleste andre materialer, sker det uden at molekylerne låses fast i et krystalgitter.

Molekylerne ligger så at sige hulter til bulter.

Derfor kan man godt kalde glas for en underafkølet væske, som både er flydende og fast. Men det er altså en meget fast væske med en meget stabil struktur. Der går millioner af år, før strukturen har ændret sig så meget, at der rent faktisk kan måles en udflydning af glasset.

Men hvorfor er gammelt glas så tykkere i bunden?

Det skyldes simpelthen produktionsmetoden før i tiden. Glasset blev støbt i en form og derefter valset. Det var ikke så præcist et håndværk, og de enkelte glasstykker varierede meget i tykkelsen.

Når glarmesteren satte et stykke glas i vinduet, valgte han at sætte det i med den tykkeste ende nederst, for at få så stærk en rude som muligt.

Man kan således godt sige at glas er tyktflydende, men det er altså ikke forklaringen på, at ruder i gamle vinduer er tykkest for neden.


Kommentarer

  1 

  Skriv en kommentar

    
  ... harmoni med et strejf af vildskab ...
   
  Besøg mig

  Micko
  v/Michael Kofod
  Søgårdsvej 8,
  Gelstrup
  4500 Nykøbing Sj
   

   

  Kort Micko

  Jeg udstiller i Galleri 3G.
  Bemærk at ikke alle GPS kan finde mig!
   
  Åbent 1. maj - 15. september
  Torsdag til søndag
  Helligdage
  10 - 17
  10 - 17
  Desuden åbent efter aftale. Jeg bor på adressen, så det er ikke noget problem.
   
  Få nyheder
   
  Mød Michael Kofod på facebook På facebook kan du se min nyeste glaskunst.
   
  Michael Kofod | CVR: 41 93 80 80 | Søgårdsvej 8, Gelstrup, 4500 Nykøbing Sj - Danmark | Tlf.: +45 21 78 33 72 | mail@micko.dk