Google+

Nye indlæg

 
 
 

Er glas en tyktflydende væske?

27-05-2016 10:52

Spørgsmålet dukker ofte op i forbindelse med at folk skifter ruder i gamle sprossevinduer og opdager, at glasset er tykkest for neden.

Er det så et udtryk for, at glasset er en tyktflydende væske, og derfor - efter måske 50 år i vinduet - er blevet tykkere i bunden?

Glas er en underlig størrelse. Normalt er et stof enten fast, flydende eller en luftart (eller plasma, for også at nævne den fjerde form).

Glas fremstilles normalt af sand, soda og kalk. Disse ingredienser smeltes sammen ved ca. 1.500 grader og bliver til glas. Når den flydende glasmasse langsomt afkøles, størkner den, og i modsætning til de fleste andre materialer, sker det uden at molekylerne låses fast i et krystalgitter.

Molekylerne ligger så at sige hulter til bulter.

Derfor kan man godt kalde glas for en underafkølet væske, som både er flydende og fast. Men det er altså en meget fast væske med en meget stabil struktur. Der går millioner af år, før strukturen har ændret sig så meget, at der rent faktisk kan måles en udflydning af glasset.

Men hvorfor er gammelt glas så tykkere i bunden?

Det skyldes simpelthen produktionsmetoden før i tiden. Glasset blev støbt i en form og derefter valset. Det var ikke så præcist et håndværk, og de enkelte glasstykker varierede meget i tykkelsen.

Når glarmesteren satte et stykke glas i vinduet, valgte han at sætte det i med den tykkeste ende nederst, for at få så stærk en rude som muligt.

Man kan således godt sige at glas er tyktflydende, men det er altså ikke forklaringen på, at ruder i gamle vinduer er tykkest for neden.


Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

:

CAPTCHA Image

  
... vildskab og harmoni ...
 
Besøg mig

Micko
v/Michael Kofod
Søgårdsvej 8,
Gelstrup
4500 Nykøbing Sj
 
Telefon Micko 21 78 33 72

 

Kort Micko

 
 
Åbningstider 1. maj - 31. oktober
Torsdag
Fredag
Lørdag
Søndag
Helligdage
17 - 20   (til 31. august)
15 - 18
11 - 18
11 - 18
11 - 18
 
 
Få nyheder
 
Mød Michael Kofod på facebook På facebook kan du se min nyeste glaskunst.
 
Michael Kofod | CVR: 33 41 10 30 | Søgårdsvej 8, Gelstrup, 4500 Nykøbing Sj  | Tlf.: +45 21 78 33 72 | mail@micko.dk