Nye indlæg

Glas kan være besværligt

26-11-2012 19:32

Glas er et fedt materiale at lave kunst i. Glassets natur, farver, gennemsigtighed og refleksion af lys gør, at man kan lave rigtig spændende kunst i det. Gennemsigtigheden giver dybde, og overfladens refleksioner leger med lyset i brydninger og tilbagekastninger.

Men for s…. hvor kan det også være besværligt!

Har glas spændinger, kan det pludselig revne eller sprænge. Så skal der måske kun en solstråle gennem et vindue til, at et fad pludselig knækker.

Spændinger i glasset opstår fx hvis dele af det har en anden udvidelseskoefficient end resten af glasset. Det kan ske hvis man blander forskellige glastyper eller hvis man bruger vinduesglas fra forskellige leverandører i det samme design.

Spændinger kan også opstå fordi glas er en dårlig varmeleder. Det betyder, at når glasset opvarmes eller afkøles i ovnen, spreder temperaturændringen sig meget langsomt gennem det yderste af glasset ind til det midterste. Hvis temperaturændringen sker for hurtigt, vil der blive opbygget spændinger i glasset, da det yderste og det inderste af glasset så har en stor temperaturforskel. Specielt nedkølingen skal ske meget langsomt for netop at sikre en afspænding af glasset.

I bøgerne findes der tabeller for fx afkølingstid beregnet ud fra glassets størrelse og tykkelse. De mere avancerede ting jeg laver – fx skulpturene eller skålene med flere lag krakelering – har ikke en brændingskurve i nogen bøger. Og laver jeg noget der er dobbelt så tykt, kan jeg ikke bare gange med 2, da andre parametre spiller ind, fx at mit glas ikke er lige tykt over det hele.

Det har kostet dyre lærepenge!

Hvis man ikke passer på, kan glasset devitrificerer – det er en kemisk reaktion, der gør glasset mat, og som bestemt ikke er kønt. Ingen ved præcist hvorfor det sker, men der er mange forskellige teorier, fx en forkert opvarmningskurve, snavs, kemikalier, bestemte typer glas mm.

Devitrificering er desværre altid en ”dark horse” under glasfremstillingen.

Designs i koldglas er næsten altid sat sammen af flere stykker glas i flere lag. Hver gang man har mere end ét lag glas, er der risiko for, at der fanges luft mellem glaslagene og dermed dannes luftbobler.

Når glasset smelter, er det altid det yderste af glasset der smelter først. Og da glasset er en dårlig varmeleder, tager det nogen tid inden det midterste glas smelter. Det betyder, at når flere lag glas smelter sammen, smelter de først sammen i kanten. Derfor fanges der luft mellem glaslagene.

Så enten må man leve med boblerne, eller man kan på bedste vis forsøge et undgå dem fx via ”luftkanaler” eller man kan skjule dem, fx med opakt (gennemfarvet og derfor ugennemsigtigt) glas eller sandblæst glas øverst.

Selvom de glasstykker man bruger alle har præcis samme udvidelseskoefficient, kan de godt smelte ved forskellige temperaturer. Fx smelter sort glas tidligere end hvidt glas. Og opakt glas før transparent glas. Det kan betyde, at de sorte områder flyder mere ud end de hvide områder.

Endelig er det en lang proces at fremstille glaskunst. Almindeligt koldglas skal i ovnen 2 gange: Når man smelter sit design sammen og når man derefter former det. Hver brænding i ovnen tager mindst 1 døgn. Meget af det glas jeg laver i dag, har været i ovnen mellem 7 og 10 gange – og de store ting er i ovnen op til 2 døgn pr. brænding.

Først når man åbner ovnen sidste gang ved man, om resultatet blev som ønsket. Glas er et levende, uforudsigeligt og lunefuldt materiale, så der kan sagtens komme overraskelser. Det kan godt kræve mange forsøg, før man når det ønskede resultat.

Men det er på en måde også charmen ved at arbejde med glas.


Kategori: Glas som kunst

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

  
... harmoni med et strejf af vildskab ...
 
Besøg mig

Micko
v/Michael Kofod
Søgårdsvej 8,
Gelstrup
4500 Nykøbing Sj
 

 

Kort Micko

Jeg udstiller i Galleri 3G.
Bemærk at ikke alle GPS kan finde mig!
 
Åbent 1. maj - 15. september
Torsdag til søndag
Helligdage
10 - 17
10 - 17
Desuden åbent efter aftale. Jeg bor på adressen, så det er ikke noget problem.
 
Få nyheder
 
Mød Michael Kofod på facebook På facebook kan du se min nyeste glaskunst.
 
Michael Kofod | CVR: 41 93 80 80 | Søgårdsvej 8, Gelstrup, 4500 Nykøbing Sj - Danmark | Tlf.: +45 21 78 33 72 | mail@micko.dk